7 december 2010

En oväntad konsekvens av en liten liten stöld

Kommer ni ihåg den här?

Utan att gå in på detaljer så kan man väl säga att svart toapapper uppdagar saker som vitt toapapper kanske inte gör. Det samt ett visst återkommande rumpkliande av Harry har lett till att vi alla nu fått knapra i oss en dos Vanquin.

Fan, ungar är gulliga å så men alla dessa äckliga saker det medför. Springmask, vårtor, mollusker och löss. Nu har ungarna haft allt. Och hela tiden ska det avdramatiseras – man ska PRATA om det, det är inte allvarligt att ha springmask, vårtor, mollusker och löss, alla kan få det, yada yada. Men vem fan vill att ens unge har maskar i magen? Och när det läggs ned så vansinnigt mycket tid och forskning på alla möjliga sjukdomar och vacciner, varför ska det vara så oerhört lätt att få och svårt att bli av med mollusker?

Och. En sak. Jag ser jäkligt ofta ungar som går och kliar sig i rumpan. Och föräldrar som inte bryr sig. Ungar som kliar sig i håret. Och föräldrar som ändå hävdar att de inte brukar få löss. Ungar med vårtor över hela fingrarna och föräldrar som låtsas som ingenting. Hörni, det försvinner inte bara för att ni blundar. Dessutom smittar det och kommer att fortsätta att snurra runt på förskolor och skolor om inte folk blir lite uppmärksamma.

Så, kolla ungarna nu på stört. Här är min hjälplista:

Springmask
Symptom: ungen kliar sig i rumpan.
Säkerställ: genom att lysa upp i rumpan på ungen med ficklampa i ett mrökt rum, förslagsvis när ungen sover. Ser du vita trådar som rör sig, så är det mask.
Lösning: hela familjen käkar Vanquin.
Undvik att få det igen: genom att tvätta händer ofta, sluta med napp, byta trosor och kalsonger helst två gånger om dagen.

Löss
Symptom: ungen kliar sig i huvudet.
Säkerställ: luskamma över papper eller kolla i hårfästet ovanför öronen. Ramlar det ned svarta, bruna, grå eller lätt rödaktiga saker som rör sig, så är det löss. Sitter det fast, verkligen fast, vita små klumpar på hårstråna, är det löss.
Lösning: Finns på apoteket, kommer inte ihåg märket.
Undvik att få det igen: Tvinga alla andra att luskamma.

Mollusker
Symptom: plitor som man vill klämma på men som liksom är hårda och växer utanpå.
Säkerställ: försök och kläm om du vågar. Spricker de inte är det mollusker. Skriker din unge är det mollusker.
Lösning: Måla med genomskinligt nagellack.
Undvik att få det igen: Inte klia, inte pilla på andra ungar som har det.

Vårtor
Symptom: alla känner igen en vårta.
Säkerställ: alla känner igen en vårta.
Lösning: Frysgrejs, finns på apoteket. Tvätta med den blåa lactacydtvålen. Eller vänta ett år, då ska de ramla av av sig själva och kroppen är immun.
Undvik att få det igen: inte pilla på andra ungar som har det.

Det här är bara att tugga i sig. Tyvärr.

1 kommentar:

  1. Lusmedel: Prioderm. Hypereffektivt. Löss och gnetter dör nästan innan man fått i medlet i skallen.

    Mollusker: Jag fick ett tips om ringblomssalva mot mollusker och testade det. Det blev bättre, men då hade Valentina haft det läääääänge och kanske hade de försvunnit av sig själva. Vet inte säkert. Men den luktar väldigt gott och är väldigt bra som cerat.

    SvaraRadera