20 oktober 2008

Dags för lite välmenande kategorisering

Vi var på kyrkans lekstund i veckan och jag konstaterade att inget har hänt. Det är åtta år sedan jag var på sånt senast, och då i en annan del av Sverige. Men typerna är desamma.
 1. Mammaledig med första barnet. Klädsel mamman: svart polo och jeans som passar. Klädsel barnet: poppig Molo/Me&I/Nanoou/Liten/Novastar/Lindex, allt helt och rent inklusive dreggelhaklappen. Av nån anledning ofta strumpbyxor innanför bodyn. Pratar om: hur barnet sover och hur mycket det väger (gramnivå).
 2. Mammaledig med andra eller tredje barnet. Klädsel mamman: något som inte behövde strykas och jeans som inte passar. Klädsel barnet: Delvis nytt och grafiskt, men gärna kombinerad med nån gammal trotjänare från Polarn. Oftare i unisexfärg och med morotsfläckar som inte gått bort i tvätten. Pratar om: Dagiskön och hur lite man hinner om dagarna.
 3. Pappaledig. Klädsel pappan: Rutig skjorta över vit t-shirt, jeans. Dyra sneakers. Klädsel barnet: Aningen felmatchat, lite för många lager, outrett sovrufs i nacken. Pratar om: jobbet och smarta system som han kommit på och infört i hemmet. Är påfallande ofta pappaledig tillsammans med en bästis eller polare från förr.
Dessutom finns det alltid en dansk farmor samt en fransk eller spansk nätt mamma. Och samma typer av barn. Alltid en unge som är lite för hårdhänt, alltid nån unge som går till alla andras mammor och pappor, alltid en unge som stjäl leksaker från andra, alltid nåt brunögt litet flickebarn med lockar som är det sötaste man sett. Och alla kan rörelserna till "Imsevimsespindel" och "Nyss så mötte jag en krokodil". Ett litet mikrokosmos. En stor trygghet. Vi ska dit nästa vecka igen.

3 kommentarer:

 1. Den där pappalediga typen känner man igen. Han är typiskt mellanchef på något vansinnigt tråkigt företag. Är hemma i tre månader (ofta över sommaren) och har ett själsliv som han tillfredsställer med en skitstor platt-tv och DVD-filmer från ICA Maxis media-avdelning.

  SvaraRadera
 2. Skit, jag bävar inför första gången på öppna förskolan. Det är värre än första dagen på ny skola för en själv.
  Har redan på lekplatsen fått höra att det är en svårtflirtad klick mammor som styr ÖF med järnhand. Mean girls för medelålders på Kungsholmen, liksom.
  Gaaah.

  SvaraRadera