11 december 2008

Du behåller din plats i kön ...

Först och främst: Om kötanten på Örgryte SDN läser detta så måste vi ha dagisplats den 7 januari. Och om min chef läser detta så kommer vi inte att få plats förrän den 17 augusti.
Vi är alltså tillbaka i dagiskö-träsket, en värld där allt handlar om att garderingar och taktikval. Till ingen som helst nytta. En dagiskö tränger man sig inte i, och det verkar dessutom som om mammorna och papporna i Örgryte har jobbat stenhårt på att göra den så lång som möjligt.
I går ringde jag till kötanten, som kan ha ett av de värsta jobben som finns: att administrera dagiskö i ett område med kass inställning, usel budget, noll resurser och extremt krävande föräldrar. Ville bara kolla köstatus. Bestämde mig för att vara glad och obekymrad på rösten. Det höll i 15 sekunder.
"Du är den första föräldern till en 08 som ringer, vi har inte placerat några 08:or ännu", meddelade kötanten lite syrligt och helt i onödan, det fattade jag väl alldeles på egen hand. (Frågan är om hon ens placerat några 07:0r?) Men jag tror att hon har en notering i våra papper från ett tillfälle 2003 då hon påstod att barnomsorgen i Göteborg var bättre än den i Stockholm och jag kunde mästra henne lite med fakta. Antagligen står det nåt i marginalen, nåt i stil med SBK, svid- och bränn-kärring, som läkare brukar skriva om gnälliga klimakterietanter med ospecificerad värk och vaga symptom. Typ SJF, skitjobbig förälder, eller FBA, förbannad besserwisser-apa.
I vilket fall. Plats 68 står Harry på. Det innebär att alla barn som går på dagiset i dag behöver börja i nollan innan han får en plats. Och då har jag inte räknat med ev syskonförtur som kan tillkomma från och med nu och framåt. Så vi snackar placering  ... hösten 2013. Vad tror du chefen? Kan jag ta med Harry till jobbet? Kan bli skojiga kundmöten.

3 kommentarer:

 1. Ja usch och fy... Det finns klara nackdelar med januaribarn - hade jag glömt att nämna det för dig och Hakan innan ni blev gravida igen? Passar sa dalig med inskolningen i augusti och de lediga dagisplatser som det för med sig. Jag haller tummarna att det löser sig - det brukar ju det i den bästa av världar, inte sant?!

  SvaraRadera
 2. Tack för påminnelsen, måste ju också ta mig i kragen och sätta upp lillen i Lundbys dagiskö. Tänker köra med inflexibel helgarderingsmetod och bara önska ett enda dagis (man vill ju ha det närmsta där storasyskonen har gått, som man vet funkar), kommer dessutom önska placering i mitten av mars (fast vi egentligen vill ha i september), allt för att hamna långt fram i kön. Undra på att systemet havererar eftersom alla gör så, men vad sjutton gör man?? Om man är för ärlig riskerar man ju att bli utan plats. Måste man bli hemmafru på heltid då?

  SvaraRadera
 3. Du glömde att nämna att kontrollfreaks till överpresterande föräldrar ofta visar sig vara competetive birthers, dvs vill spotta ur sig så mycket avkomma som möjligt. Och eftersom de snittar 3,5 kids med syskonförtur kommer vi förstagångsföräldrar aldrig att få dagisplats åt våra ungar.
  Vi får flytta till Säffle.

  SvaraRadera