4 oktober 2010

Julafton för oss strukturfascister

Lördagens bästa:

Städa och sortera om i bokhyllan. Och det betyder inte att helgen i övrigt var torftig, utan att jag tycker att det är så jäkla kul att greja med mina böcker.

Innan har jag testat att ha dem i genre-sortering, så att varje hylldel har haft böcker som hört ihop. Typ "nordiska deckarförfattare", "Nobelpristagare", "chic-lit" och "böcker jag inte läst men borde läsa". Problemet är att hyllorna är olika höga; de fyra översta har pockethöjd och där ryms inte fullsize-böckerna, vilket innebär att jag var tvungen att ha åtminstone två hylldelar för varje kategori. Och så många nobelpristagare i pocket har jag inte att det fyller en hylldel, om man säger så. Så då blev det massa döyta.

Hjälp vad jag inser att ni fullständigt skiter i detta. Och att det finns människor som inte sorterar sina böcker alls och ändå lever lyckliga fullödiga liv.

Tyvärr är jag inte en sån.

Så nu är jag tillbaka på bokstavsordning igen. Men det är ju inte helt okomplicerat heller. Le Carré till exempel, är han L eller C? Och Joyce Carol Oates, är hon C eller O? Och Vargas LLosa?

Och så inser jag att jag har väldigt många Rankin, Connelly och Lehane, och det är väl ok, men King och Koontz? Tjocka svartryggade böcker som hamnar i blickfånget. Men jag kan inte slänga.

Och så blir det roliga krockar när man följer bokstavsordning. Hemingway bredvid Pia Hintzes Baby Blues bredvid Homeros Iliaden. Och Combüchen bredvid Jackie Collins. Jaja. Smaken är som röven, klöven.

7 kommentarer:

 1. Skit i genrer, författare eller om du läst eller ej - sortera i färg! Det är helt klart det snyggaste sättet att sortera!

  SvaraRadera
 2. Ingen dum idé. Har funderat på det men då måste jag bryta en cool serie Steinbeck i samma stil men med olika färger på ryggen. Men färgkoordinerat får det nog bli nästa gång!

  SvaraRadera
 3. Det går att slänga böcker. Jag vet! Det tog mig 15 år innan jag ens kunde slänga en sliten pocketbok men nu går det av bara farten. Jag har gett bort, slängt och sålt så nu finns bara det gottaste kvar.

  SvaraRadera
 4. ha ha! jag är också en boksorterare... det är ju helt omöjligt att bestämma sig. ett tag hade jag de sorterade efter hur böckerna hade fått mig att må när jag läste dem (eller kanske snarare hur jag mådde när jag läste dem, oberoende av hur böckerna påverkade humöret, eller en blandning). men det var lite tråkigt. jag gillar att klappa böckerna på ryggen och uppleva känslan av hur de var och har man då alla böcker av samma känsla på ett ställe så blir det lite enformigt. nu har jag en annan bokhylla som inte passar sig lika bra för superanal indelning. det fungerar det också. nu har jag böcker som jag verkligen älskar i ögonhöjd så att jag inte behöver anstränga mig för att se dem.

  SvaraRadera
 5. Maria! Det var ju den bästa och finaste sorteringen jag nånsin hört om! Bok-feng shui på nåt sätt. Ååååh, jag ska omedelbart göra en specialdel av hyllan med bara hjärteböcker att klappa på. Donna Tartts Den hemliga historien och Per Petterssons Ut och stjäla hästar till exempel.

  SvaraRadera
 6. Jenny, jag har redan slängt jättemycket och det var en hög tröskel att kravla över. Men hur mycket jag än tycker att Kings böcker är en eyesore så kan jag inte slänga dom. Kidsen lär ju snart vilja plöja dom, det är ju oundvikligt.

  Idé: Man kanske skulle designa lösa bokryggar och sälja till folk som skäms över sina böcker?

  SvaraRadera
 7. Å, intressant idé. Lite som pocketshops fodral att ha i kollektivtrafiken när man skäms lite över vad man läser.
  Själv har jag tryckt in alla böckerna i bokhyllan, fast olika långt, sådär som ettåringar inte får, men gör när de väl når. Testa, det är gött och syndigt:)

  SvaraRadera