10 januari 2011

Nej, vi har tydligen inte tillräckligt att göra

För övrigt funderar vi på allvar på att skaffa hund. Just nu håller vi på med kravspec, vilket inte är det lättaste.

Harry verkar vilja ha något som är lägre i mankhöjd än vad han själv är. Gärna en ras som är tålig eller rent av gillar att bli dragen i öronen och tycker att falsettskrik är charmigt och helt ok.

Liv vill ha en schäfer. Eller en rottweiler. Ronja ska den heta.

Ella funderar och funderar och svarar sedan innerligt och med eftertanke: Jag vet inte.

Håkan vill ha en boxer, en tollare eller en kelpie.

Jag ville länge ha en labb eller golden, men har ändrat mig lite för jag inser att hunden måste vara lite mindre för att tjejerna ska kunna ha utbyte av dem (läs: kunna gå ut med den då och då).
Och för att Harry är lättvält ett par år till och vi behöver inte fler anledningar för honom att skrika.
Och så får den inte vara för dålig i lederna eller ögonen eller ha epilepsi.
Och inte rödbruna läppar för det gillar jag inte.
Och så ska den inte vara hispig utan rolig och snäll och användbar.

I lördags på hundmässan stod jag först och oooade och ååååade åt alla söta och begåvade golden. Men sedan träffade vi på en sån här liten gynnare:En liten vallhund som heter Lancashire Heeler. Störtskön. Lite tax i sig bland annat. Mycket hund i liten förpackning (det säger visserligen alla småhundsuppfödare om sina raser), lojal, gillar att nafsa kossor i hasorna, kan flina, gillar agility, är inte sönderavlad, gillar ungar. Och jag, jag blev så där omedelbart kär. Trots att den egentligen ser ut som en engelsk pensionärstantshund, en sån där som tigger småkakor vid bordet. Men jag tror att vi kan vara en bra familj åt en sån här sorts hund.

Vad säger ni?

5 kommentarer:

 1. Den/de ser väl rar/a ut? Jag pratar inte om valpen saklart, alla valpar är ju bedarande. Och om bruksanvisningen stämmer verkar det ju vara en bra hund för er. Jag känner igen tanken pa att skaffa hund, men tänker sen - eh?! för mycket tid över?! har vi langtrakigt? Här blir det nog ingen hund, nagon gang maste ju det sunda förnuftet segra, men skaffa ni! Jag hälsar gärna pa och kan ga ut med den ett par ganger om aret at er om ni vill. Det underlättar ju säkert otroligt, och stärker er säkert i ert beslut, eller hur?

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att hela familjen ska gå på föreläsning på www.karisma-utbildning.se. Där får man reda på vilken hund man INTE bör välja (eftersom man så lätt väljer fel ras och då hamnar hunden möjligen på Blocket eller tillbaks till uppfödaren).
  Jag rekommenderar i alla fall hund som INTE är terrier. Och definitivt ingen Boardercollie! Och fråga INTE uppfödare (för deras ras är så klart bäst).
  Jag har haft foxterrier, golden (som toppar alla listor över BITstatistik), schäfer, chow chow och nu samojed.
  Men jag TROR att jag rekommenderar en mops!(passar ypperligt i en barnfamilj- går gärna små promenader- ligger gärna i soffan- och är grymt trevlig, genomvänlig, socialiserad ras o skäller heller inte så mkt!)
  Rekommenderas: Boken "Valpen" av Mickie Gustafsson- ingen annan bok går att jämföra med i den genren! (Jag har den, o ni får gärna låna den!)
  Lycka till......

  SvaraRadera
 3. Genomcharmig! Jag vill med ha hund men Martin stretar emot. Men jag tror jag ska liera mej med ungarna som tjatat om husdjur (RIKTIGT husdjur, tetror räknas inte) hur länge som helst. Fortsätt gärna ditt hundresonemang på bloggen så kanske jag slipper göra alla misstag själv, vad gäller ras:-)

  SvaraRadera
 4. Nu mal jag igen...
  Tåliga hundar= spetsraser! (kan skälla något) men är av naturen TÅLIGA...(sjukdomar, dra i öronen mm)KAN vara något mindre sociala eftersom de är ganska självständiga.

  OBS- vallhundar vallar ALLT, även barn (och grannarnas barn)och bilar...

  Nu blev jag precis den skitduktiga typen jag själv avskyr...Sorry!

  SvaraRadera
 5. Spets eller mops alltså? Hm, intressant! Ska väcka tanken... Min moster som haft labbkennel föreslog att vi skulle låna hem en hund och testa, det tror jag kan vara bra. Ska försöka vara praktisk och inte så känslosam men det kräver styrka! Och goda råd - det tar jag gärna emot, Tina, särskilt från folk som vet:). Så tipsa på. Camilla, du och pojkarna får komma hit när som helst för att gå på promenix. Och Jenny, yes, det lär bli en följetong på ze blög... Troligt kennelbesök t helgen!

  SvaraRadera