22 september 2010

Visste ni att det är fult att dricka cappuccino efter lunch?

I förra veckan beställde jag en cappucino efter lunch och mitt lunchsällskap lyfte då roat på ögonbrynen och sa "Va? En cappuccino efter 12?".

Och en annan gång på en trerättersmiddag med ett gäng européer dryckvägrade hälften lagom till huvudrätten eftersom vinsorterna kom i fel ordning. Obs att detta var en bestämd meny med bestämda drycker: rödvin till förrätten, som väl var nån slags köttgrej, och vitt vin till huvudrätten som var fisk.
Fransmannen i sällskapet citerade till och med en rimregel om att vitt före rött är ok, men tvärtom, då går det åt pipan.

Åh, sånt här får mig alltid att känna mig så osäker. Man vill ju inte vara barbariskt amerikansk (tänk blaskkaffe till lunchmaten), men jag tycker ju om cappuccino efter maten och jag vill hellre att vinet passar maträtten är gamla franska regler.

Dessutom visste jag inte ens att detta var ett problem. Nu undrar man ju hur många världsvana människor som fnissat åt ens dryckesval genom åren.

Det här kanske ska läggas till min fobilista. Dryckregelfobi. Gud så störd jag är.

7 kommentarer:

 1. När jag var i Rom fick jag lära mig att man inte ska/får dricka kaffe med någon form av mjölk efter lunch. Ingen cappuccino, ingen au lait, ingen latte. Bara espresso. Jag bröt mot det hela tiden och fick skämmas.

  SvaraRadera
 2. Oj då. Italienare måste tycka att vi är barbarer:)

  SvaraRadera
 3. Men nu undrar ju vän av ordning: Varför? Varför inte kaffe med mjölk efter maten? Det måste ju bero på något. Eller?

  SvaraRadera
 4. För att mjölk är typ frukost?

  SvaraRadera
 5. Ja, mjölk = frukost, sa är det! Men varför bryr vi oss? Jag skulle äta müsli kl 16 ocksa om jag kände för det. Eller en rostemacka med jordgubbsmarmelad.

  SvaraRadera
 6. Jag ÄLSKAR att äta flingor på eftermiddagen, eller till kvällsmat, det känns förbjudet och är alltid lite godare. Speciellt i glas.

  SvaraRadera